România

Despre ceasul gării din Caracal

Despre ceasul gării din Caracal

Când auzi de Caracal îți trec o mulțime de lucruri prin cap, începând de la evenimentele nefericite, de care nu vreau să vorbesc în acest articol, până la legendele și glumele despre Caracal. 

Una dintre ironiile și legendele adevărate care îmi aduc mereu un zâmbet pe buze, e închisoarea de pe strada Libertății.  Această legendă s-a dovedit a fi adevărată cu ajutorul unei hărți din anul 1896. În zilele noastre, această stradă se numește Iancu Jianu, un vestit haiduc care a locuit pe strada respectivă.

Citește și: Elon Musk a devenit cel mai bogat om din lume.

Ceasul gării din Caracal

Sursa imaginii: Gazeta de Sud

Ceasul gării din Caracal la prima vedere ar face orașul de râs, dar dacă ne uităm mai amănunțit, nu e singurul oraș care are un astfel de ceas, mai exact un ceas care în loc de cifra IV roman arată IIII. 

Potrivit explicaţiilor specialiştilor în istorie de la Muzeul Romanaţiului din Caracal, ceasul a fost realizat de către faimosul ceasornicar francez Paul Garnier, care a trăit în perioada 1801-1869, şi care a folosit aceeaşi reprezentare a orei 4 pe toate ceasurile sale ce se regăsesc în multe locuri publice din lume.

 „Ceasul din gara Caracal este un mit care poate fi foarte uşor analizat deoarece este o marcă de ceas care era foarte cunoscută la vremea când el a fost cumpărat şi montat. Deci, nu este un ceas făcut de prostia caracalenilor, ci ei doar l-au comandant, cumpărat şi montat în gară. Chiar la noi în ţară mai există asemenea ceasuri, unul în gara din Jimbolia, judeţul Timiş. Totuşi, numai cel de la Caracal este celebru“, precizează, mândru, muzeograful Sabin Popovici.

Sursa: romaniaexperience.com și  adevărul.ro

About Author

Capotescu Claudiu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *