România Istorie

Oare ai stiut aceste 5 lucruri despre Biblioteca Centrală Universitară?

Oare ai stiut aceste 5 lucruri despre Biblioteca Centrală Universitară?

Astăzi se împlinesc 126 de ani de la inaugurarea celei mai frumoase biblioteci din București și m-am gândit să fac o listă cu 5 lucruri despre Biblioteca Centrală Universitară.

5 lucruri despre Biblioteca Centrală Universitară:

  • Biblioteca Centrală Universitară a luat naștere din dorința Regelui Carol I care își dorea înființarea unui așezământ pentru tinerii de la toate facultățile din țară. Până în anul 1948 aceasta a purtat numele de „Fundația Carol I”.
  • Concepţia bibliotecii a fost încredinţată arhitectului francez Paul Gottereau, autor al Palatului Case de Depuneri şi Economii şi al vechiului Palat Regal. Lucrările au început în anul 1891.

Citește și: Pe 12 martie 1918 Moscova devine capitala Rusiei

  • Fundația Carol I a fost inaugurată chiar de Carol I la data de 14 martie 1895, astăzi se sărbătoresc 126 de ani de la inaugurare. Fundația Carol I timp de 50 de ani a contribuit la formarea elitei intelectuale româneşti, îndeosebi printr-o activitate susţinută de acordare de subvenţii, premii de încurajare, burse studenţilor, cercetătorilor merituoşi şi prin tipărirea unor lucrări valoroase, a tezelor de licenţă sau de doctorat.
  • În 1948, prin Decret nr.136, Fundaţia Carol I este desfiinţată ca instituţie particulară şi ia fiinţă Biblioteca Centrală Universitară “C.I. Parhon” din Bucureşti, care îşi organizează activitatea în funcţie de necesităţile învăţământului superior, restructurat în urma reformei învăţământului, iar în 1963, biblioteca devine şi centru naţional de dotare cu publicaţii româneşti a lectoratelor de limbă, literatură şi civilizaţie română din străinătate.
  • Revoluţia din 1989 a venit cu un incendiu devastator pentru bibliotecă. Peste 500.000 de volume au fost pierdute, numeroase ex-librisuri, hărţi vechi şi aproape 3700 de manuscrise aparţinând unor mari personalităţi ale culturii române între care Eminescu, Maiorescu, I.L. Caragiale, G. Coşbuc, L. Blaga, M. Eliade.

Sper că ți-a plăcut acest articol! Dacă da, te aștept și pe pagina de Instagram pentru și mai multe curiozități și lucruri interesante!

Sursa: Historia.ro

About Author

Capotescu Claudiu

1 Comment

    […] Oare ai stiut aceste 5 lucruri despre Biblioteca Centrală Universitară? […]

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *